במאמר זה אנסה לבחון כמה תקלות שמתרחשות בזמן הדפסת סובלימציה וכמובן לתת כמה טיפים לתיקון.
אילו תקלות יכולות להיות בהדפסת סובלימציה?
ניתן לחלק את התקלות שמתרחשות בהדפסת סובלימציה לכמה סוגים. אנסה לחלק את התקלות לפי שלבי תהליך העבודה:
א. טעויות גרפיקה-
טעויות בשלב גרפיקה מתייחסות לתקלות אשר קשורות בהכנת הגרפיקה או בשליחתה להדפסה:
– שימוש בתוכנה לא נכונה.
– שימוש בהגדרת צבע לא נכונה: במהלך עבודת העיצוב צריך לראות שאנו עובדים במצב הגדרת צבעים של CMYK וכמו כן על 300DPI . טעות נפוצה היא לערוך את הגרפיקה במצב RGB , שנראה נהדר על גבי מסך המחשב שלכם או של הלקוח, אך יהיה שינוי בגוונים בינה לבין התוצר המודפס.
– חוסר תשומת לב לפרטים בגרפיקה: שימו לב לכך שאין התנגשויות צבע (לא כדאי לעשות גרפיקה שהצבע המרכזי בה הוא בצבע של החולצה…), שימו לב טעויות כתיב בגרפיקה, שימו לב שלא יצאתם מגבולות ההדפסה (על פי רוב המדפסת לא מדפיסה עד קצה הדף ולכן כדאי לא למקם גרפיקה שתגיע ממש עד שולי הדף),והכי חשוב- תמיד תשלחו ללקוח את הדמיה של הגרפיקה לאישור.
-שימוש בפרופיל צבע לא מתאים אשר גורם לכך שיש פער בין הנראה על צג המחשב ובין הגרפיקה המודפסת על ידי המדפסת.
ב. תקלות מדפסת ונייר-
תקלות הנגרמות בזמן הדפסת הגרפיקה על גבי נייר הסובלימציה או משימוש לא נכון בנייר:
– צבעים ישנים או צבעים שעברו תהליך חמצון: במצב זה צבעי ההדפסה לא יצאו כמו שצריך (למשל השחור יהפך לחום כהה).
– חוסר בצבע במדפסת: לעיתים לא נשים לב לכך שבמהלך ההדפסה נגמר אחד הגוונים במדפסת, דבר שיתבטא כמובן בצבעים לא נכונים בגרפיקה המודפסת (המדפסת משתמשת בארבעה צבעים על מנת להדפיס מגוון גדול יותר של צבעים).
– לכלוכים על נייר ההדפסה: לעיתים יהיה מצב שבו הנייר עליו אנו מדפיסים יתלכלך במהלך ההדפסה והדבר ישפיע על המוצר המוגמר. דוגמה שחיכה לכך היא שבמהלך ההדפסה מתלכלכות הפינות של הדף מדיו ואז על גבי החולצה רואים כתם קטן בקצה הגרפיקה. מצב זה קורה הרבה פעמים כאשר לנייר יש 'בטן' מסיבה מסוימת (יכול להיות שגלגלנו אותו או שכך הוא יצא מהאריזה), ולכן פתרון לכך הוא לקפל את פינות הדף לכיוון ההפוך לבטן.
– שימוש לא נכון בנייר: לרוב ניירות הסובלימציה יש צד המיועד להדפסה וצד שלא. לעיתים, מחוסר תשומת לב, מכניסים את הדף בצד הלא נכון למדפסת. במצב זה ההדפסה שתתקבל לא תהיה חיה כמו ההדפסה שתתקבל משימוש בצד הנכון של הדף.
ג. תקלות מכבש-
המכבש הוא המרכיב שאחראי בסופו של דבר להעביר את הצבע אל החולצה או המוצר. בעוד שתקלות גרפיקה או הדפסה נוכל ברוב המקרים לזהות על ידי בדיקה בעין, טעיות בהפעלת המכבש נראה לרוב רק לאחר שהחולצה תצא מהכבישה ואז כבר אי אפשר יהיה לתקן והפסדנו את החולצה או המוצר. משום כך יש חשיבות גדולה לבדוק את הגדרות המכבש לפני תחילת העבודה:
– חום או לחץ לא נכונים: במידה ומידת החום או הלחץ לא יהיו נכונים הדבר יגרום להדפסה דהויה ולא יפה.
– פיזור חום לא אחיד במכבש: הדבר עלול ליצור מצב בו בחלק משטח ההדפסה יעבור הדיו בצורה טובה ובחלק לא.
– גוסטינג / הצללה: בזמן פתיחת המכבש נייר הסובלימציה זז מעט ויוצר הצללה של הגרפיקה. יש לכך כמה פתרון שראיתי- שימוש בנייר דבק עמיד לחום כדי להדביק את הנייר לבד, פתיחה מהירה של המכבש ומכישה של החולצה החוצה (בו זמנית ומהר!), שימוש בנייר דביק (יש ניירות שמגיעים ממש עם דבק עליהם ויש כאלו שהיכולת שלהם להיצמד לחולצה היא גבוהה גם ללא דבק, לרוב יהיה אלה הניירות העבים יותר).
האם ניתן לתקן טעויות בהדפסת סובלימציה?
התשובה לכך נעוצה בשאלה מתי מזהים את התקלה? אם מדובר על תקלות שהן בשלב הגרפיקה- ברור שהתשובה חיובית. הבעיה היא בתקלות שמתבצעות במהלך ההדפסה- הדפסת הנייר או הדפסת החולצה.
כאשר נקבל נייר מלוכלך מהמדפסת נוכל עדיין להשתמש בנייר אם נוכל לחתוך את החלקים המלוכלכים בלי פגיעה בגרפיקה (למשל לחתוך את קצות הדפים שהתלכלכו). ניקוי של הדף במים או על ידי ניגוב הוא ממש לא מומלץ משום שהוא עלול להשפיע על פרטים סביב הכתם. בסופו של דבר הנייר זול יותר מהחולצה ולכן עדיף לא להסתכן בהריסת החולצה ופשוט להדפיס נייר חדש.
תקלות המתרחשות בשלב הכבישה הן כאלו שלרוב לא נוכל לתקן: מרגע שהמוצר נכנס תחת המכבש והחל תהליך של העברת הצבע- כנראה שכבר לא תוכלו לתקן את ההדפסה. עם בעיות של חום או לחץ תוכלו לנסות להתמודד על ידי העלאת חום המכבש תוך כדי שהוא סגור (אם זה אפשרי), או הגדלת הזמן שהחולצה או המוצר יהיו תחת המכבש (מצריך ניסיון ואפשרי רק כאשר החום גבוהה מספיק), בעיות לחץ יוכלו להיות מפוצות על ידי הפעלת לחץ נוסף על פלטת החימום בצורה ידנית.
בכל מקרה מה שלא כדאי לעשות הוא לפתוח את המכבש! מרגע שיש תזוזה מסוימת של הדף- ההדפס הרוס, ואז גם הניסיון למקם את הדף שוב ולכבוש את החולצה לעוד זמן לא יעבוד משום שכאשר המכבש נסגר הוא תמיד יוצר תנועה קטנה של החולצה והדף כך שההדפס הבא לא יהיה באותו המקום.
לסיכום, ישנן תקלות היכולות להתרחש בתהליך הדפסת סובלימציה. הרבה מהן ניתן להזות בעין או למנוע על ידי הכנה נכונה (התקנת פרופיל צבע למשל). מצד שני ברגע שהחולצה נכנסה תחת המכבש- רוב הסיכויים שהיא נהרסה משום שתקלות כאלו לרוב אי אפשר לתן. בסופו של דבר הניסיון מדבר- ישנה עקומת למידה שצריכים לעבור על מנת להכיר ולמנוע טעויות בהדפסה, זה טבעי, ולכן אם אתם חדשים בתחום עדיף תמיד להזמין טיפה יותר חולצות כדי לפצות על כאלו שיהרסו, ולא לדחות עבודות עד למועד האספקה ולעבוד בלחץ משום שאז לא תמיד יהיה לכם את הזמן לתקן.