הדפסת חולצות בסובלימציה

סובלימציה היא שיטת הדפסת חולצות נפוצה מאוד בעיקר בתחומי האירועים וקידום המכירות. הסיבה לכך היא קודם כל שהתוצאות של ההדפסה הן מדהימות ביופיין. סיבה נוספת היא משום ששיטה זו מאפשר הדפסת חולצות בהדפס צבעוני כולל תמונות בצבע מלא.
הדפסת חולצה על ידי מכבש חום בסובלימציה

על איזה חולצות אפשר להדפיס בסובלימציה?

בכדי שיהיה אפשר לבצע הדפסת חולצות בסובלימציה צריך לוודא שני פרמטרים עיקריים:

סוג הבד:

חשוב לזכור- לא על כל חולצה תעבוד הדפסת סובלימציה. שיטה פועלת בצורה הטובה ביותר על סיבים סינתטיים, בעלי מבנה כימי מסוים שיגיב לחום שיפתחו לקבל את הצבע, שיספגו הצבע ואז יאטמו שוב לאחר התקררות.

ביגוד טבעי עשוי כותנה, משי וכדומה, אינו בעל תכונה זו, ולכן אינם מתאימים להדפסה זו. ישנם סוגי בדים העשויים משילוב של בד טבעי (כותנה) ובד סינתטי (פוליאסטר). כאשר רוצים להדפיס על בדים משולבים כאלו, צריך לוודא שאחוז הפוליאסטר בהם גבוה מאחוז הכותנה בכדי שההדפסה תראה בצורה טובה- אך שימו לב, הדפסה על בד משולב כזה תראה פחות יפה מהדפסה על בד סינתטי מלא.

לעומת זאת חולצות הארוגות מסיבי פוליאסטר יהיו מושלמות להדפס סובלימציה. חולצות אלו כיום, שהתחילו את דרכן בעיקר בתחום הספורט, תופסות חלק גדל והולך בשימוש היומיומי. הדפסת סובלימציה אפילו עובדת על פי.וי.סי, המשמש לעתים לייצור בגדים עם אפקט מבריק, או כתחליף טבעוני לעור.

צבע הבד:

בתהליך ההדפסה נצבעים סיבי הבד עצמם, ולכן צריך לדעת שהדפסה מסוג זה אפשרית בעיקר על ביגוד בצבע לבן או חולצות בהירות. זוהי גם הסיבה שהדפסה זו פחות מתאימה להדפסת בגדי עבודה שלרוב נעשית על גבי חולצות כהות. לעומת זאת דווקא לאירועים או למטרות קידום מכירות חולצות לבנות מתאימות הרבה יותר משום שהן בולטות יותר.

על בד לבן יהיה אפשר להדפיס הדפסים צבעוניים, אולם אם נבחר להדפיס על חולצות בהירות- אך לא לבנות, נצטרך לעשות התאמה של הגרפיקה לצבע החולצה:

התאמה ראשונה תוכל להיות על ידי הדפסה בצבע שחור בלבד.

התאמה שנייה תהיה על ידי שינוי צבעים בגרפיקה- למשל, אם צבע החולצה הוא וורוד אז נבדוק אם בגרפיקה יש גוון ורוד ונחליף אותו.

צריך לזכור כי הצבע הלבן בגרפיקה אינו מודפס, ובעצם אנו מתבססים על צבע החולצה על מנת לקבל את הצבע הלבן שבגרפיקה (הדבר נוגע לכל מה שמודפס במדפסת העובדת עם ארבעה צבעים- צהוב, שחור, כחול ואדום גם אם מדובר בהדפסה על נייר או חומר אחד), ולכן אם בגרפיקה יש צבע לבן העדיפות תהיה להדפיס על חולצה לבנה.

הדפסה על חולצות דריי פיט

תחום גדול ועיקרי של הדפסת חולצות סובלימציה הוא תחום הספורט. סיבה ראשונה לכך היא שמלכתחילה בתחום זה השימוש העיקרי הוא בחולצות דרייפיט או חולצות מנדפות זיעה שעשויות מפוליאסטר (פוליאסטר אינו סופג זיעה ומים).

סיבה נוספת לשימוש הנרחב בסובלימציה בתחום הספורט הוא שהחולצות לעיתים משמשות כלוח פרסום- יש עליהן לוגו של הקבוצה, מספר, שם, כתובים של ספונסרים ועוד. כל גרפיקה כזו נעשית לרוב גם בצורה צבעונית, ובזה יתרונה של הדפסת הסובלימציה.

על פי רוב את ההדפסים מייצרים על גבי החולצות עוד לפני תהליך התפירה: הגרפיקה מודפסת על גבי גיליונות נייר גדולים, ומועברת לבד כשהוא עדיין לא חתוך (כשהוא גליל). רק לאחר מכן מתבצע תהליך גזירת הבד והתפירה וכך מתקבלת חולצה שלמה מודפסת. כאשר תיקחו למשל חולצת רכיבה ותהפכו אות תגלו שמצד אחד היא צבעונית ומהצד ההפוך היא לבנה. הצד הלבן הוא צבע הבד המקורי לפני צביעת החולצה.

סיבה נוספת לשימוש בשיטת הדפס זו בתחום הספורט היא שהדפסה זו אינה מורגשת על גבי הבד- בסובלימציה נצבעים סיבי הבד עצמם (בניגוד לשיטות אחרות בהן הצביעה היא על גבי הבד). דבר זה מהווה יתרון חשוב משום שאין להדפסה זו השפעה על משקל החולצה. בנוסף, כאשר מדפיסים על גבי הבגד ההדפס למעשה מהווה שכבה נוספת ואטומה על גבי הבד, מה שמשפיע על יכולת הזיעה להתנדף ופוגע בנוחות הלבישה.

לסיכום

הדפסת סובלימציה, אם נעשית כהלכה, היא שיטת הדפסה מהירה ואיכותית המאפשרת הדפסה צבעונית על חולצות. אולם לשיטה זו ישנן גם מגבלות: ההדפסה יכולה להיעשות רק על בדים סינתטיים בהירים. במצבים שבהם מגבלות אלו לא מהוות חסם- הדפס סובלימציה יכול להיות הפתרון הטוב ביותר להדפסה בעל ביגוד.

אז על מה דיברנו?